piątek, 10 czerwca 2016

Leśny mech wersja bez glutenu

450g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
11/3 szklanki cukru
3 jajka 
11/3 szklanki oleju
ok. 2 szklanki mąki Schar
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300ml śmietanki 30%
2 śmietan-fix
cukier waniliowy
owoce do ozdoby (granat, truskawka, winogrono)

1. Rozmrozić szpinak i odsączyć go z wody
2. Zmiksować jajka z cukrem
3. Powoli dodać olej 
4. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając
5. Po połączeniu całej masy dodać szpinak i mieszać delikatnie np. łyżką
6. Wlać do formy
7. Piec ok. 1godz 180C
8. Po wystudzeniu odciąć nożem wierzch i rozdrobnić na tealrzyku
9. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem waniliowym
10.Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami np. granata





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz