piątek, 3 czerwca 2016

Pszenica na cenzurowanym

Dieta bezglutenowa z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Ale dlaczego ? Czy to tylko moda ? Warto się temu przyjrzeć.
Winowajcą jest oczywiście gluten czyli białko roślinne występujące w nasionach zbóż, w tym również w pszenicy. Ale przecież pszenica uprawiana jest od wielu tysięcy lat. Pierwszymi uprawianymi gatunkami pszenic była samopsza (Triticum monococcum) i płaskurka (Triticum diccocon). Później zostały one wyparte przez pszenicę zwyczajną (Triticum aestivum). Do drugiej połowy XX wieku pszenica zbytnio nie zmieniała się. Dopiero kiedy nastąpił rozwój biologii, w wyniku hybrydyzacji pszenica przeistoczyła się i to nie w normalnym toku ewolucji ale dzięki człowiekowi. Porównując obecną pszenicę z jej poprzedniczkami dzisiejszą cechuje wyższa ekspresja genów białek glutenu wiązanych z celiakią.
W dzisiejszych czasach produkcja tego zboża nastawiona jest na uzyskanie takich cech jak:
  • większa wydajność
  • niższe koszty uprawy
  • jednolite parametry
  • odporność na choroby, suszę, wysokie temperatury
Niestety nie na zdrowie spożywających ją ludzi.

Wpływ glutenu na jelita jest oczywisty przecież trafia do organizmu wraz z pożywieniem.
Związek między celiakią a spożywaniem pszenicy wykrył Willem-Karel Dicke pediatra z Holandii w 1953r, a pierwszymi spostrzeżeniami na ten temat były obserwacje rodziców - dziecku po odstawieniu pokarmów pszennych znikała wysypka.

Gluten może wywołać również :
- Choroba Duhringa - skórna postać celiakii
- choroby autoimmunologiczne ( gościec przewlekły, choroba Hashimoto)
- cukrzycę insulinozależną
- niedobory żywieniowe ( żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego, cynku, witamin A,D,E i K)
- choroby serca
- choroby neurologiczne (u 1-5% chorych na celiakię zostanie zdiagnozowana padaczka)
- wysypki ( w tym łuszczyca , bielactwo, rumień guzowaty i inne)


2 komentarze: